Arama Motoru Nedir?
Arama motorunu daha iyi kavrayabilmek için web taracıyılarından kısaca bahsetmek gerekir. İnternet’te gezinmek için web tarayıcısı olarak adlandırılan bir program kullanılması gerekmektedir. Microsoft Explorer Firefox Opera Google Chrome bu web tarayıcılardan bazılardır. Web tarayıcıları yardımıyla önceden adreslerini bildiğimiz ve tarayıcının adres bölümüne ilgili web adresini yazarak istediğimiz siteye ulaşabilmekteyiz. Fakat bu durum adresini bildiğimiz web siteleri için geçerlidir. Adresini bilmediğimiz web siteleri için ise arama motorlarını kullanıyoruz. Arama motorunu kısaca internet üzerinde bulunan içeriği aramak için kullanılan bir mekanizma olarak tanımlayabiliriz.
Dünyada birçok arama motoru vardır. Google, Yahoo, AltaVista, HotBot Lycos Windows Live bunlara örnek gösterilebilir. Bu yazıda en çok kullanılan Google arama motoru ele alınacak ve incelenecektir. Bir arama motoruna ne kadar fazla kriter girerseniz sonucu o kadar çok daraltmış olursunuz çünkü karşınıza milyonlarca sayfa çıkacaktır bunu az çok önlemek için de ne aradığınız iyi bilmeli ve kelimeleri ona göre seçmelisiniz.
Bir site içinde belirli bir bilgiye Google yardımıyla kolayca ulaşabilirsiniz. Yapmanız gereken arama motoruna [aranacak sözcük] site: [aranacak site] yazmaktır. Örneğin Boğaziçi Üniversitesi’nin web adresini biliyor olabilirsiniz ama site içinde Akademik Takvim'in nerede olduğunu bilemeyebilirsiniz. Bu durumda “akademik takvim” site: www.boun.edu.tr yazmanız gerekmektedir. Arama motorlarının kullanımında kullanabileceğiniz bir diğer özellik de istediğiniz bir dosya türünü aratabilmenizdir. Yapmanız gereken [aranacak sözcük] filetype: [dosya türü] yazmaktır. Bildiğiniz bir web sitesine benzer siteleri aramak istiyorsanız Google’da arama satırına related: [bildiğiniz site adresi] yazmalısınız. Google’da diğer bir arama kriteri “allintitle”dır.
Arama kriterinde yer alan sözcükler web tarayıcılarının başlık kısmında ise bunlar listelenir. Örneğin allintitle: sosyoloji yazarsanız web sayfalarının başlık bilgisinde sosyoloji geçen siteler görüntülenecektir. Google akademik araştırmalar için ayrı bir arama seçeneği hizmeti de vermektedir. http://scholar.google.com.tr/ adresinden erişebileceğiniz bu arama seçeneğini kullanarak akademik olmayan sonuçları baştan eleme olanağına sahip olabilirsiniz. Böylece sadece akademik veritabanlarında tarama yaparak istenilen akademik sonuçlara daha kolayca erişebilirsiniz.
Google arama motoru yukarıda anlatılan kısa yollar ile kolaylık sağlamada ve pratik bir şekilde kullanılabilmektedir.